Ο αριθμός των υποθέσεων κατάσχεσης ναρκωτικών ουσιών που πραγματοποιήθηκαν από τις Ελληνικές Διωκτικές Αρχές κατά το έτος 2023 ήταν 12.713, παρουσιάζοντας αύξηση σε ποσοστό 5,72% σε σχέση με το έτος 2022, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για το 2023 του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών (Σ.Ο.Δ.Ν.) και Εθνικής Μονάδας Πληροφοριών (Ε.Μ.Π).

Η συνολική ποσότητα κοκαΐνης που κατασχέθηκε κατά το έτος 2023 στην Ελλάδα από τις Διωκτικές της Αρχές ήταν 1.789,151 κιλά, σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό 98,86%, σε σχέση με το έτος 2022.

Οι ποσότητες κοκαΐνης που κατασχέθηκαν παρέμειναν για πέμπτη συνεχή χρονιά σε υψηλά για την Ελλάδα επίπεδα και, επιπρόσθετα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα κοκαΐνης σε ετήσια βάση που έχει κατασχεθεί κατά τα τελευταία 30 και πλέον έτη. 

Κοκαΐνη:

Το ποσοστό της κατασχεμένης κοκαΐνης που εξακριβώθηκε ότι προερχόταν απευθείας από χώρες της Λατινικής Αμερικής ήταν συνολικά 88,6%. 

Ως κύρια μέσα μεταφοράς χρησιμοποιήθηκαν εμπορευματοκιβώτια έμφορτα με μπανάνες, γαρίδες και ανανάδες, προερχόμενα δια θαλάσσης από χώρες της Λατινικής Αμερικής που είχαν προορισμό ελληνικούς λιμένες.

Οι ποσότητες κοκαΐνης εντοπίστηκαν στον χώρο του φορτίου, σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες στα τοιχώματα, στον ψυκτικό μηχανισμό και στους κοιλοδοκούς (νέα μέθοδος). 

Σημαντικές ποσότητες διακινήθηκαν προς την Ελλάδα με Φ/Γ οχήματα μέσω του λιμένα Πάτρας, καθώς και από τα σύνορα με τη Βουλγαρία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Σε εμπορικά πλοία προερχόμενα από χώρες της Λατινικής Αμερικής, εντοπίστηκαν ποσότητες κοκαΐνης σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες στα τοιχώματα και στον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό.

Μικρότερες ποσότητες κοκαΐνης εισήχθησαν στη χώρα με ταχυδρομικά δέματα, με ταξιδιωτικές αποσκευές ή ενδοσωματικώς σε επιβάτες που διακινήθηκαν μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος». 

Τα μέλη των Οργανωμένων Εγκληματικών Ομάδων ήταν κυρίως ημεδαποί (περίπου 61%) και υπήκοοι Αλβανίας (περίπου 28%).

Η τιμή της κοκαΐνης στην παράνομη αγορά της Ελλάδας σε επίπεδο λιανικής (street price) μειώθηκε ως προς τη μέγιστη τιμή της κατά 20 ευρώ, σε σχέση με το έτος 2022. Σε επίπεδο χονδρικής η ελάχιστη τιμή μειώθηκε κατά 5.000 ευρώ και η μέγιστη τιμή κατά 7.000 ευρώ, σε σχέση με το έτος 2022.

Η εκτιμώμενη «εμπορική» αξία των κατασχεμένων ποσοτήτων κοκαΐνης ξεπέρασε το ποσό των 134 εκατομμυρίων ευρώ.

Κάνναβη:

Η συνολική ποσότητα κάνναβης, κατεργασμένης και ακατέργαστης, που κατασχέθηκε κατά το έτος 2023 στην Ελλάδα από τις Διωκτικές της Αρχές ήταν 6.464,575 κιλά, εμφανίζοντας αύξηση σε ποσοστό 3,19% σε σχέση με το έτος 2022.

Η αναλογία ακατέργαστης προς κατεργασμένη κάνναβη ήταν 94,6% προς 5,4% αντίστοιχα.

Το 18,11% της ακατέργαστης κάνναβης εξακριβώθηκε ότι προερχόταν από την Αλβανία.

Η ακατέργαστη κάνναβη εισήχθη στην Ελλάδα, κυρίως, μέσω των χερσαίων συνόρων με ΙΧΕ και Φ/Γ οχήματα, camper και, δευτερευόντως, μέσω των θαλασσίων συνόρων από την Ισπανία με Φ/Γ (τράκτορας – επικαθήμενο) οχήματα.

Περιορισμένες ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης εισήχθησαν με ταχυδρομικά δέματα μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες στις αποσκευές επιβατών.

Οι ποσότητες κατεργασμένης κάνναβης (ρητίνη/χασίς/σοκολάτα) που κατασχέθηκαν κατά το έτος 2023, ήταν περιορισμένες και η προέλευσή τους, είτε δεν προσδιορίστηκε, είτε ήταν η Ολλανδία, η Αλβανία, η Ελλάδα και η Ισπανία. 

Τα μέλη των Οργανωμένων Εγκληματικών Ομάδων διακίνησης κάνναβης ήταν κυρίως ημεδαποί (περίπου 63%) και υπήκοοι Αλβανίας (περίπου 25%).

Ο συνολικός αριθμός καλλιεργηθέντων δενδρυλλίων κάνναβης που κατασχέθηκε στην Ελλάδα από τις Διωκτικές της Αρχές κατά το έτος 2023 ήταν 28.100 τεμάχια, εμφανίζοντας μείωση σε ποσοστό 36,92% σε σχέση με το έτος 2022.

Τα μέλη των Οργανωμένων Εγκληματικών Ομάδων που δραστηριοποιήθηκαν στην καλλιέργεια κάνναβης ήταν ημεδαποί (περίπου 67%) και υπήκοοι Αλβανίας (περίπου 24%).

Δεν παρατηρήθηκε απόκλιση των τιμών κάνναβης σε σχέση με αυτές του έτους 2022. 

Η εκτιμώμενη «εμπορική» αξία των κατασχεμένων ποσοτήτων κάνναβης ξεπέρασε το ποσό των 145 εκατομμυρίων ευρώ.

Ηρωίνη:

Η συνολική ποσότητα ηρωίνης που κατασχέθηκε κατά το έτος 2023 στην Ελλάδα από τις Διωκτικές της Αρχές ήταν 199,903 κιλά, εμφανίζοντας αύξηση σε ποσοστό 43,08% σε σχέση με το έτος 2022.

Η προέλευση των ποσοτήτων ηρωίνης δεν εξακριβώθηκε σε ποσοστό 91,76%.

Σημειώνεται ότι οι κατασχέσεις ποσοτήτων ηρωίνης κατά το έτος 2023, πραγματοποιήθηκαν κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη κλπ.) και στα εθνικά οδικά δίκτυα, χωρίς να καταστεί εφικτό να προσδιορισθεί για μεγάλο αριθμό υποθέσεων η χώρα προέλευσής τους, καθώς και ο τρόπος και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την εισαγωγή στη χώρα.

Σε κάποιες από τις υποθέσεις που κατέστη δυνατή η εξακρίβωση, η ηρωίνη εισήχθη στην Ελλάδα με ταχυδρομικά δέματα, σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στις αποσκευές επιβάτη μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και με ΔΧΕ όχημα (ταξί) με προέλευση την Τουρκία.

Τα μέλη των Οργανωμένων Εγκληματικών Ομάδων ήταν κυρίως ημεδαποί (περίπου 67%) και μικρότερη συμμετοχή είχαν υπήκοοι Αλβανίας (περίπου 33%).

Δεν παρατηρήθηκε απόκλιση των τιμών ηρωίνης σε σχέση με αυτές του έτους 2022. 

Η εκτιμώμενη «εμπορική» αξία των κατασχεμένων ποσοτήτων ηρωίνης ξεπέρασε το ποσό των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Συνθετικά ναρκωτικά:

Οι σημαντικότερες κατασχέσεις αφορούσαν σε δισκία XTC και σε ποσότητες συνθετικών κανναβινοειδών, κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης και μεθαμφεταμίνης (κυρίως σε υγρή μορφή).

Η εκτιμώμενη «εμπορική» αξία των κατασχεμένων ποσοτήτων συνθετικών ναρκωτικών ξεπέρασε το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ.