Τις σύγχρονες προκλήσεις στη ναυτιλία και τους κύριους άξονες της πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για εκσυγχρονισμό της ακτοπλοΐας και την μετάβαση σε μια πράσινη ναυτιλία ανέδειξε ο υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης, σε συνέντευξη (firechat) στην δημοσιογράφο Ελένη Στεργίου και την διπλωματική συντάκτρια Αλεξάνδρα Φωτάκη.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συμμετοχής του υπουργού στο OT Forum «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – “Ελλάδα 2030”», που διοργάνωσε ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο κ. Στυλιανίδης στη συνέντευξη ανέλυσε τις προτεραιότητες που έχει θέσει από όταν ανέλαβε το υπουργείο, όπως είναι η πράσινη μετάβαση της ακτοπλοΐας και της ποντοπόρου ναυτιλίας, η προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα και η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης στο σύνολό της.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ελληνικής σημαίας και την προσέλκυση πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο, τονίζοντας ότι δίνεται έμφαση και σε αυτό τον τομέα και για αυτό, όπως είπε «επιδιώκουμε να κάνουμε ελκυστική την ελληνική σημαία. Πρώτη κίνηση είναι η ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών, καταρχήν με το νηολόγιο και ακολουθεί το ναυτολόγιο, απλοποίηση και στη συνέχεια ψηφιοποίηση των διαδικασιών».

Σημείωσε δε ότι πρόκειται για μια διαδικασία που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 2-3 ετών.

«Είμαστε σε μια διαπραγμάτευση στα πλαίσια του IMO για το Maritime. Πρέπει να διαμορφώσουμε όλοι μαζί μια κοινή ευρωπαϊκή θέση, έτσι ώστε οι διεθνείς κανόνες για τα θέματα της πράσινης μετάβασης να μην αγνοούν την ευρωπαϊκή και την ελληνική ναυτιλία».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην ανάγκη απόδοσης κινήτρων στους νέους να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα.

Όπως δήλωσε «Ελληνική ναυτιλία σημαίνει Έλληνας ναυτικός. Και η ελληνική ναυτοσύνη είναι υποδομή της ελληνικής ναυτιλίας».

Αναφερόμενος στα θέματα ασφάλειας ο κ. Στυλιανίδης παρουσίασε το έργο που έχει ξεκινήσει για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών με τη συμβολή του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και αφορά στο Master Plan του Αιγαίου, στη δημιουργία χρονοθυρίδων και στην αναβάθμιση του γερασμένου στόλου στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης.

Επανέλαβε, μάλιστα, την πεποίθησή του πως «δεν δεχόμαστε καμία διαπραγμάτευση για θέματα ασφάλειας».

Κλείνοντας ο κ. Στυλιανίδης, σε ερώτηση που δέχθηκε για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή επισήμανε, για ακόμη μία φορά, ότι το Λ.Σ- ΕΛ.ΑΚΤ. ασκεί το ρόλο του με τρόπο και αποτελεσματικό και δίκαιο, με αποκλειστικό στόχο την ανθρώπινη ζωή, τονίζοντας ότι από το 2015 μέχρι το 2024 έχει διασώσει 250.000 συνανθρώπους μας.